„My nie marnujemy, czyli zero waste w kuchni” – projekt edukacyjny SKO zrealizowany w SOSW w Kole

0
61

Przez cały maj wychowankowie Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. Św. Mikołaja w Kole uczestniczyli w autorskim projekcie edukacyjnym SKO dotyczącym problematyki marnowania żywności. Tematyka i zagadnienia poruszane podczas realizacji projektu nie są przypadkowe, bowiem według danych Banków Żywności statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności, co plasuje nas na piątym miejscu w Unii Europejskiej. W skali całego kraju daje to 9 milionów ton jedzenia, czyli aż 18 miliardów obiadów. Ponadto wytwarzanie żywności jest kosztowne dla środowiska naturalnego, wymaga zużycia wody, energii i przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych. Marnując żywność, szkodzimy więc środowisku i domowym finansom. Cele, jakie przyświecały projektowi, zakładały uświadamianie konieczności niemarnowania żywności, promowanie i utrwalanie dobrych praktyk związanych z racjonalnym kupowaniem żywności oraz jej umiejętnym przechowywaniem i przetwarzaniem, jak również zachęcanie uczniów, rodziców i nauczycieli do świadomego gospodarowania żywnością.

Zadania zrealizowane w trakcie projektu obejmowały m.in. 12 godzin zajęć teoretycznych i 42 godziny zajęć praktycznych. Podczas tych pierwszych uczniowie poznawali najważniejsze przyczyny marnowania żywności oraz sprawdzone, skuteczne i co najważniejsze, bardzo proste sposoby na jej niemarnowanie. Zajęcia praktyczne odbywały się w formie kreatywnych warsztatów kulinarnych, podczas których każda klasa zdobywała wiedzę i umiejętności, jak resztkowe składniki zamienić w pyszne, zdrowe i pełnowartościowe dania. W „zero waste menu” znalazły się m.in. zapiekany ryż z jabłkami, domowa pizza, tosty, zapiekanka ziemniaczana z porem, soki owocowe, sałatka jarzynowa z warzyw z niedzielnego rosołu, jarskie łódeczki, chleb smażony w jajku, placuszki bananowe, zapiekanka z bułki, kotlety ziemniaczane i wiele innych. Projektowi towarzyszył również wewnątrzszkolny konkurs „Matematyka w kuchni”, podczas którego uczniowie zmierzyli się z zadaniami związanymi z żywnością, zakupami, gotowaniem i przechowywaniem jedzenia.

Po cyklu zajęć teoretycznych i praktycznych na uczestników czekało jeszcze zadanie projektowe, które miało również charakter konkursu i polegało na przygotowaniu przez klasy kart z przepisami na najciekawsze danie z resztek. Komisja konkursowa, powołana przez autorów projektu, po wnikliwej ocenie zgłoszonych prac przyznała 1. miejsce kasie I-II PDP, 2. miejsce – V-VIII oraz 3. miejsce – I-III PDP.

Nagrodami za trzy pierwsze lokaty były: e-karta o wartości 50 zł na zakupy, edukacyjne gry planszowe i książki. Wszystkie klasy, które wykonały zadanie projektowe także otrzymały dyplom oraz nagrody książkowe.

W realizację celów i zadań majowego przedsięwzięcia aktywnie włączyli się również rodzice wychowanków kolskiego SOSW, którzy razem ze swoimi pociechami gotowali i przygotowywali dania ze składników resztkowych, aby uchronić je przed wyrzuceniem i zmarnowaniem. Ponadto autorom projektu udało się zaangażować dzieci i młodzież z przedszkoli i szkół powiatu kolskiego. Dla nich bowiem ogłoszono powiatowy konkurs plastyczny „Żywność – ja nie marnuję!”, na który nadesłano 23 prace z Przedszkoli w Barłogach, nr 3 i 6 w Kole oraz Szkół Podstawowych w Barłogach, Wrzącej Wielkiej, nr 1 i 5 w Kole.

Autorzy projektu „My nie marnujemy, czyli zero waste w kuchni” – opiekunowie SKO i „W kuchni Mikołaja” w SOSW w Kole, wychowawczynie klasy 2 i 3 – Iwona Nowicka, Agnieszka Frątczak, dziękują uczniom i ich rodzicom za ponadprzeciętne zaangażowanie oraz nauczycielom za wsparcie i pomoc w realizacji.

źródło i zdjęcia: SOSW w Kole

Portal okrągłemiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane. Jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here