Jemy również oczami… Tradycja, smak i piękno na talerzu… w Powierciu! [FOTO]

0
804

Siedemnastu gimnazjalistów ze szkół w Dąbiu, Sokołowie, Powierciu, Brdowie, Kole, Kramsku, Uniejowie, Wólce Czepowej i Łuczywnie wzięło udział w II Międzyszkolnym Konkursie Kulinarnym dla Gimnazjalistów, który odbył się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu. – Konkurs pod hasłem „Tradycja na talerzu” jest prowadzony w dwóch etapach. Najpierw uczniowie muszą się zmierzyć z częścią pisemną w formie testu. Trwa on 45 minut. Najlepszych 6 osób przechodzi do 2. praktycznego etapu rywalizacji. Młodzież dostaje konkretne produkty i przepis, a za zadanie ma przygotować potrawę zgodnie z obowiązującymi zasadami – powiedziała kierownik internatu ZSCKR w Powierciu, Wiesława Trzmiel.

Ostatecznie w finale, spośród sześciorga uczniów, zwycięsko z rywalizacji wyszła Magdalena Markowska z Kramska. Na drugiej pozycji uplasował się jej kolega ze szkoły, Dominik Korcz. Na trzecim miejscu znalazła się Oliwia Grabowska z Sokołowa, czwartym – Amelia Komalska z Wólki Czepowej, piątym – Adam Tamborski z Dąbia, a szóstym – Alicja Szafrańska z Brdowa.

Na najlepszych czekały nagrody rzeczowe, a wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy i drobne upominki. – Tym konkursem chcemy pokazać, że kucharzenie nie kojarzy się już z typowym kotłem i chochlą. To sztuka. Musi być smacznie, zdrowo, ale także pięknie i estetycznie. Nawet drobne przekąski można podać w wyjątkowy sposób – dodała Wiesława Trzmiel.

Turniejowi towarzyszył pokaz barmański, warsztaty carvingu, czyli rzeźbienia w owocach i warzywach, oraz barwny, pięknie podany i zdrowy poczęstunek przygotowany przez uczniów III klasy Techniku Żywienia i Usług Gastronomicznych. – Podajemy m.in. krem z dyni z imbirem i zacierkami posypany prażonymi pestkami dyni, naleśniki nadziewane serkiem i duszone w karmelu z sokiem i skórką pomarańczową, koktajl bananowy, sok pomarańczowo-marchwiowy, roladki z serka, szynki, sałaty i papryki, ciasto marchewkowe, rafaello z kaszy jaglanej z migdałem oraz krakersy z twarożkiem i ogórkiem. W klasie jest nas 23 i każdy coś robił, a dziś my na bieżąco przygotowujemy naleśniki – powiedziały Daria, Oliwia, Julia i Patrycja.

Organizatorkami konkursu dla gimnazjalistów były pomysłodawczynie przedsięwzięcia, Monika Masiera oraz Mariola Okulska. Wydarzenie jest formą promocji placówki. – Chcemy, by gimnazjaliści zobaczyli naszą szkołę i poznali pracownie. 25 kwietnia br. natomiast planujemy dzień drzwi otwartych. Tamto spotkanie jest jednak przewidziane dla szerszego grona odwiedzających – dodała Wiesława Trzmiel.