Jemy również oczami… Tradycja, smak i piękno na talerzu… w Powierciu! [FOTO]

0
431

Siedemnastu gimnazjalistów ze szkół w Dąbiu, Sokołowie, Powierciu, Brdowie, Kole, Kramsku, Uniejowie, Wólce Czepowej i Łuczywnie wzięło udział w II Międzyszkolnym Konkursie Kulinarnym dla Gimnazjalistów, który odbył się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu. – Konkurs pod hasłem „Tradycja na talerzu” jest prowadzony w dwóch etapach. Najpierw uczniowie muszą się zmierzyć z częścią pisemną w formie testu. Trwa on 45 minut. Najlepszych 6 osób przechodzi do 2. praktycznego etapu rywalizacji. Młodzież dostaje konkretne produkty i przepis, a za zadanie ma przygotować potrawę zgodnie z obowiązującymi zasadami – powiedziała kierownik internatu ZSCKR w Powierciu, Wiesława Trzmiel.

Ostatecznie w finale, spośród sześciorga uczniów, zwycięsko z rywalizacji wyszła Magdalena Markowska z Kramska. Na drugiej pozycji uplasował się jej kolega ze szkoły, Dominik Korcz. Na trzecim miejscu znalazła się Oliwia Grabowska z Sokołowa, czwartym – Amelia Komalska z Wólki Czepowej, piątym – Adam Tamborski z Dąbia, a szóstym – Alicja Szafrańska z Brdowa.

Na najlepszych czekały nagrody rzeczowe, a wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy i drobne upominki. – Tym konkursem chcemy pokazać, że kucharzenie nie kojarzy się już z typowym kotłem i chochlą. To sztuka. Musi być smacznie, zdrowo, ale także pięknie i estetycznie. Nawet drobne przekąski można podać w wyjątkowy sposób – dodała Wiesława Trzmiel.

Turniejowi towarzyszył pokaz barmański, warsztaty carvingu, czyli rzeźbienia w owocach i warzywach, oraz barwny, pięknie podany i zdrowy poczęstunek przygotowany przez uczniów III klasy Techniku Żywienia i Usług Gastronomicznych. – Podajemy m.in. krem z dyni z imbirem i zacierkami posypany prażonymi pestkami dyni, naleśniki nadziewane serkiem i duszone w karmelu z sokiem i skórką pomarańczową, koktajl bananowy, sok pomarańczowo-marchwiowy, roladki z serka, szynki, sałaty i papryki, ciasto marchewkowe, rafaello z kaszy jaglanej z migdałem oraz krakersy z twarożkiem i ogórkiem. W klasie jest nas 23 i każdy coś robił, a dziś my na bieżąco przygotowujemy naleśniki – powiedziały Daria, Oliwia, Julia i Patrycja.

Organizatorkami konkursu dla gimnazjalistów były pomysłodawczynie przedsięwzięcia, Monika Masiera oraz Mariola Okulska. Wydarzenie jest formą promocji placówki. – Chcemy, by gimnazjaliści zobaczyli naszą szkołę i poznali pracownie. 25 kwietnia br. natomiast planujemy dzień drzwi otwartych. Tamto spotkanie jest jednak przewidziane dla szerszego grona odwiedzających – dodała Wiesława Trzmiel.

Portal okrągłemiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane. Jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here