Zbierajmy grzyby rozważnie! W razie wątpliwości każdy okaz można sprawdzić w siedzibie PSSE w Kole

0
207
Pamiętajmy o ochronie przed kleszczami by nie chorować!

W związku z sezonem grzybowym Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kole radzi, by grzyby zbierać rozważnie! Każdy wywołujący wątpliwość okaz można sprawdzić w siedzibie stacji.

W związku z rozpoczynającym się sezonem grzybowym, na targowiskach pojawiają się w sprzedaży świeże grzyby. Czasem trudno odróżnić gatunki jadalne od trujących. Pomyłka może być szczególnie niebezpieczna i mieć tragiczne następstwa, szczególnie w przypadku zbierania grzybów blaszkowatych. W Polsce rośnie wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności. Spotykamy śmiertelnie trujące, trujące, warunkowo jadalne i jadalne. Zatrucia grzybami możemy uniknąć, jeżeli zachowamy rozwagę i będziemy zbierać tylko gatunki dobrze nam znane. Ze ściółki wyjmujmy całe owocniki, zwracając również uwagę na trzon, który zawiera ważne charakterystyczne cechy umożliwiające odróżnienie gatunków trujących od jadalnych. Przy zbieraniu grzybów obejrzyjmy dokładnie cały owocnik i ustalmy przynależność gatunkową grzyba. W przypadku wątpliwości dany okaz wyrzućmy. Nie zbierajmy małych grzybów, u których nie wykształciły się jeszcze cechy danego gatunku. Pamiętajmy, że większość grzybów trujących to grzyby blaszkowe, a muchomory mają blaszki białe. Nie zbierajmy olszówek i innych grzybów szkodliwych dla zdrowia, powodujących zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Zbierajmy grzyby do przewiewnych koszy lub łubianek, nigdy do plastikowych woreczków, gdyż ulegają zaparzeniu, w wyniku czego powstają w nich substancje trujące. Nie przechowujmy potraw z grzybów nawet w lodówce, ponieważ psują się łatwo i szybko powstają w nich substancje trujące. Pamiętajmy, że wszystkie zatrucia objawiają się bólami głowy, brzucha, nudnościami i biegunką. Konieczna jest wtedy pomoc lekarza.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kole informuje, iż wszystkie grzyby przeznaczone do sprzedaży, m.in. na targowiskach powinny posiadać ocenę klasyfikatora. Taką ocenę można uzyskać w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kole w godzinach od 7.30 do 9.00. Ponadto każda osoba zbierająca grzyby w przypadku braku pewności, że są one jadalne, może skorzystać z porad klasyfikatorów grzybów w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kole, przy ulicy Toruńskiej 72, od poniedziałku do piątku, w godzinach od 7.30 do 9.00.

źródło: PSSE w Kole