W Kościelcu gotowali rzeszowskie potrawy w ramach projektu pn. „Wędrówka po Polsce” – poznajemy folklor ziemi rzeszowskiej, realizowanego przez Stowarzyszenie Wspierające Rozwój Kultury i Folkloru przy ZSRCKU. W placówce zorganizowane zostały trzy warsztaty kulinarne. Prowadziła je wykwalifikowana instruktorka, w we wspólnym kucharzeniu udział wzięli głównie mieszkańcy Ziemi TUR-a.
W Kościelcu gotowali rzeszowskie potrawy
Na wstępie wszyscy uczestnicy zapoznani zostali z charakterystyką omawianego regionu i przybliżone zostały im zwyczaje kuchni podkarpackiej. Podzieleni na trzy grupy wiekowe, przez cztery godziny, pracowali nad przyrządzeniem pyszności charakterystycznych dla regionu rzeszowskiego. Były to: barszcz na zakwasie z buraka ćwikłowego, stolniki czyli gołąbki z kaszy gryczanej z tartymi ziemniakami i sosem grzybowym, proziaki z masłem czosnkowym i fuczki z twarogiem i szczypiorkiem.
Nowością w kuchni okazały się naczynia biodegradowalne z otrąb pszennych, na których degustowano przygotowane potrawy. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z udziału w warsztatach i z niecierpliwością czekają na dalsze etapy „Wędrówki po Polsce”.
źródło i zdjęcia: ZSRCKU w Kościelcu
Inne wydarzenia z ZSRCKU w Kościelcu – czytaj TUTAJ