W Kościelcu gotowali rzeszowskie potrawy

0
359

W Kościelcu gotowali rzeszowskie potrawy w ramach projektu pn. “Wędrówka po Polsce”poznajemy folklor ziemi rzeszowskiej, realizowanego przez Stowarzyszenie Wspierające Rozwój Kultury i Folkloru przy ZSRCKU. W placówce zorganizowane zostały trzy warsztaty kulinarne. Prowadziła je wykwalifikowana instruktorka, w we wspólnym kucharzeniu udział wzięli głównie mieszkańcy Ziemi TUR-a.

W Kościelcu gotowali rzeszowskie potrawy

Na wstępie wszyscy uczestnicy zapoznani zostali z charakterystyką omawianego regionu i przybliżone zostały im zwyczaje kuchni podkarpackiej. Podzieleni na trzy grupy wiekowe, przez cztery godziny, pracowali nad przyrządzeniem pyszności charakterystycznych dla regionu rzeszowskiego. Były to: barszcz na zakwasie z buraka ćwikłowego, stolniki czyli gołąbki z kaszy gryczanej z tartymi ziemniakami i sosem grzybowym, proziaki z masłem czosnkowym i fuczki z twarogiem i szczypiorkiem.

Nowością w kuchni okazały się naczynia biodegradowalne z otrąb pszennych, na których degustowano przygotowane potrawy. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z udziału w warsztatach i z niecierpliwością czekają na dalsze etapy “Wędrówki po Polsce”.

źródło i zdjęcia: ZSRCKU w Kościelcu

Inne wydarzenia z ZSRCKU w Kościelcu – czytaj TUTAJ

Portal okrągłemiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane. Jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here