Reprezentanci Koła i Babiaku na Jarmarku Produktu Lokalnego w Sompolnie [FOTO]

0
411
Reprezentanci Koła i Babiaku na Jarmarku Produktu Lokalnego w Sompolnie

Stowarzyszenie „Wielkopolska Wschodnia”, która skupia w swoich szeregach również gminy z powiatu kolskiego, zorganizowało w Sompolnie – we współpracy z miastem i gminą Sompolno – Jarmark Produktu Lokalnego. Głównymi punktami wydarzenia były występy artystyczne oraz konkurs kulinarny „Smaki LGD”. Swój udział w kulinarnej rywalizacji oraz na scenie zaznaczyli reprezentanci z gmin Koło i Babiak.

Do konkursu kulinarnego „Smaki LGD” przystąpiło 11 podmiotów: z gminy Babiak Stowarzyszenie Przyjaciół „Zakrzewiacy” oraz Stowarzyszenie Młodzieżowy Klub Sportowy „Brdów”, z gminy Koło: Gospodarstwo Agroturystyczne „Osada Babia Góra”, z gminy Kramsk: Stowarzyszenie „Klub Seniora i Juniora” oraz KGW Rudzica, z gminy Krzymów: KGW Brzeźno oraz KGW Szczepidło, z gminy Sompolno: KGW Marcjanki oraz KGW Sycewo, z gminy Wierzbinek: KGW Nykiel oraz Stowarzyszenie Mieszkańców Sołectwa Morzyczyn.

Jury konkursowe, w skład którego weszli: prezes „Wielkopolski Wschodniej” Jarosław Felczyński, zastępca burmistrza Sompolna Joanna Raźniewska oraz wiceprezes „Wielkopolski Wschodniej” Jacek Popielarz, wybrało po trzy najlepsze potrawy z czterech kategorii konkursowych: najlepsze danie mięsne, najlepsze danie rybne, najlepsze ciasto i najlepsza nalewka. Kryteriami, na podstawie których oceniano wszystkie potrawy, były smak, związek z regionem i jego tradycjami, oryginalność oraz ogólna prezentacja stoiska konkursowego.

Wszystkie zgłoszone do konkursu potrawy prezentowały wysoki poziom wykonania i charakteryzowały się wyszukanym smakiem, a oryginalne koncepcje dekoracji stoisk konkursowych dodatkowo podnosiły ich walory estetyczne.

Jury nie miało łatwego zadania, jednak po wnikliwej analizie i rzeczowej dyskusji wybrano zwycięzców w poszczególnych kategoriach:

Najlepsze danie mięsne:

  • I miejsce – kaczka z warzywami – KGW Sycewo
  • II miejsce – pieczone gołębie z boczniakami w panierce – Stowarzyszenie Przyjaciół „Zakrzewiacy”
  • III miejsce – gołąbki – KGW Szczepidło

Najlepsze danie rybne:

  • I miejsce – rybka po naszemu – KGW Rudzica
  • II miejsce – karp pieczony – KGW Nykiel
  • III miejsce – grillowany lin w ziołach – Gospodarstwo Agroturystyczne „Osada Babia Góra”

Najlepsze ciasto:

  • I miejsce – sernik wiedeński – KGW Brzeźno
  • II miejsce – morelowe ciasto – Stowarzyszenie Młodzieżowy Klub Sportowy „Brdów”
  • III miejsce – śnieżnik – Stowarzyszenie „Klub Seniora i Juniora”

Najlepsza nalewka:

  • I miejsce – nalewka z rzewienia – Stowarzyszenie Mieszkańców Sołectwa Morzyczyn
  • II miejsce – nalewka babuni – KGW Marcjanki
  • III miejsce – nalewka z tarniny – KGW Brzeźno

Zwycięzcy otrzymali bony upominkowe, których łączna pula wyniosła 3.400 zł.

Jury przyznało również wyróżnienia: KGW Sycewo za nalewkę z gruszki, KGW Rudzica za ciasto wiśniowa górka oraz Stowarzyszeniu Mieszkańców Sołectwa Morzyczyn za węgorza w sosie koperkowym.

Ponadto gmina Sompolno wyróżniła Stowarzyszenie „Klub Seniora i Juniora” nagrodą specjalną burmistrza miasta i gminy Sompolno za najpiękniejsze stoisko konkursowe.

Podczas imprezy zebrana publiczność wysłuchała prezentacji artystycznych wokalistów z Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Sompolnie, Kapeli Ludowej Cedzidłów oraz Zespołu Śpiewaczego „Kujawy Borowe” z gminy Babiak, wokalistek z gminy Koło, grupy solistów z Gminnego Ośrodka Kultury w Brzeźnie, Kabaretu „Pod Miotłą” z gminy Sompolno oraz zespołu The Mood, reprezentującego gminę Kramsk. Całość imprezy zwieńczyła zabawa taneczna przy akompaniamencie DJ’a Pawła Krzymińskiego.

Jarmark Produktu Lokalnego Stowarzyszenia „Wielkopolska Wschodnia” był współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

źródło i zdjęcia: Stowarzyszenie „Wielkopolska Wschodnia”