W Brdowie grzyby w roli głównej

0
150
75472868_2524653084436126_3399763826520883200_n

Członkowie Młodzieżowego Klubu Sportowego „Brdów” po raz kolejny zorganizowali konkurs na potrawę. Jako że grzyby obficie obrodziły, tegoroczne spotkanie kulinarne im właśnie poświęcono. Celem spotkań kulinarnych jest promocja dobrej i smacznej kuchni, przypomnienie starych przepisów babć oraz ukłon w stronę kuchni regionalnej. Przy okazji spotkań kulinarnych organizatorzy sięgają do skarbnicy literatury polskiej i zwyczajów ludowych związanych z kuchnią oraz jedzeniem.

Dariusz Racinowski odczytał fragment Księgi III „Pana Tadeusza” opisujący grzyby oraz przypomniał zwyczaje ludowe związane z ich zbieraniem i przetwarzaniem, a uczestnicy przygotowali specjały z grzybów bądź inne, których składnikiem były te przysmaki. Ciekawych pomysłów nie zabrakło. Panie gospodynie i jeden pan przygotowali m. in. łazanki z kapustą oraz grzybami, pieczeń rzymską z grzybami, wątróbkę z grzybami i cebulą, gulasz z grzybami, grzybowe koreczki, zupa grzybowa z makaronem, karkówka z grzybami, sałatkę z pieczarkami. Na deser przegotowano wspaniałe ciasta. Hitem były borowiki z ciasta. Wszyscy uczestnicy, w dowód uznania, otrzymali małe zestawy przypraw niezbędnych w naszej kuchni.

Po części oficjalnej, czyli prezentacji potraw, nastąpiła część druga – degustacja. W jej trakcie, jak zwykle, panie wymieniały się przepisami na potrawy, które przygotowały. – Polacy uwielbiają grzyby zbierać i je jeść. Stąd też pomysł, by tegoroczne spotkanie kulinarne oparte było o grzyby. Są one bowiem wdzięcznym i smacznym składnikiem wielu potraw – powiedział Dariusz Racinowski. – Mimo iż grzyby nie mają może wielu składników odżywczych, to jednak w naszej kuchni trudno sobie wyobrazić wiele potraw bez nich. Ich aromat nadaje smak wielu specjałom – dodał Bartosz Mikołajczyk.

źródło i zdjęcia: MKS Brdów