Ręczniczki papierowe powinny znaleźć się w każdej kuchni. Nie wierzysz? To sprawdź, jak bardzo są uniwersalne!
Ręcznik papierowy do podajnika
Ręczniki kuchenne to podstawowe wyposażenie w każdej kuchni. Ci, którzy z nich korzystają, z pewnością nie potrafią wyobrazić sobie funkcjonowania bez nich w kuchni, natomiast osoby, które nie używają papierowych ręczniczków, nie wiedzą, co czynią. Ręcznik papierowy do podajnika jest niezwykle uniwersalny w swoim zastosowaniu, a do tego można go wykorzystać do wielu praktycznych sztuczek kuchennych, co ułatwi przygotowanie ulubionych potraw lub zachowanie niezbędnego porządku.
Warto w tym miejscu zauważyć, że stosowanie wielorazowych ściereczek czy szmatek może nie być tak higieniczne, jak ręcznik papierowy do podajnika, które są jednorazowe. Z wielorazowych artykułów o wiele trudniej usuwać bakterie, pasożyty czy resztki jedzenia, a przy codziennym użytku, w kuchni powinno się mieć całą masę takich ściereczek – co rzecz jasna nie jest proste. Dowiedz się, kiedy po prostu trzeba skorzystać z ręczniczków papierowych!
Smażenie ryb
Któż z nas nie lubi ryb? Smażona ryba to prawdziwy przysmak, a wybór gatunków jest naprawdę ogromny – bez trudu każdy znajdzie coś dla siebie. Do odsączania ryby z tłuszczu najlepiej sprawdzają się właśnie ręczniczki papierowe. Zapach ryby jest jednym z trudniejszych do usunięcia z tkanin, podobnie jak i tłuszcz czy olej, dlatego też zdecydowanie polecane są produkty jednorazowe. Oczywiście pamiętaj, aby ryby smażyć na zdrowym oleju albo maśle klarowanym. Zwykle zajmuje to około 10 minut. Po usmażeniu usuń nadmiar tłuszczu ręczniczkiem papierowym, często zaleca się to także przed smażeniem.
Obieranie i osuszanie jajek
Tu także doskonale sprawdzi się artykuł taki jak ręcznik papierowy do podajnika – w ten sposób unikniesz np. wbijania się skorupek w opuszki palców. Skutecznym i sprawdzonym sposobem na szybkie obranie jajka jest zanurzenie go w szklance z zimną wodą na kilka chwil. Następnie połóż jajko na ręczniczku papierowym, od góry przyłóż drugi ręczniczek i rozbij je łyżeczką. Po obraniu wystarczy opłukać jajko z pozostałych skorupek i gotowe!
Mrożenie i rozmrażanie chleba
Mrożenie chleba to częsta praktyka, dzięki której nie musimy wyrzucać żywności. Aby jednak po rozmrożeniu chleb wciąż zachwycał swoim smakiem, samo mrożenie trzeba przeprowadzić w odpowiedni sposób. W tym celu konieczne jest zawinięcie go w papier, a następnie szczelnie zawinąć również w folię. Zaleca się też mrożenie chleba pokrojonego. Do rozmrożenia chleba natomiast lepiej nie korzystać z piekarnika lub mikrofali. W tym celu rozchyl folię, na górze połóż ręczniczki papierowe i pozostał całość na 1-2 godziny. W tym czasie chleb się rozmrozi, a ręczniczki papierowe wchłoną całą wilgoć.
Ręcznik papierowy do podajnika sprawdzi się rzecz jasna także w wielu innych sytuacjach, przykłady można mnożyć, ot choćby przechowywanie ziół w lodówce, przesadzanie kwiatków, sprzątanie sierści z tkanin czy usuwanie śladów po kredkach woskowych. Papierowe ręczniczki to must have w każdej kuchni!
artykuł partnera