Szkoła Podstawowa nr 3 w Kole Ratownikiem Żywności

0
385
W Szkole Podstawowej nr 3 odbyły się warsztaty związane z tematem niemarnowania żywności. Zajęcia prowadzone przez edukatora Banku Żywności w Poznaniu były nagrodą, jaką szkoła wygrała w konkursie „Extra Szkolna Stołówka z Delmą Extra”. Zwieńczeniem działań edukacyjnych stał się certyfikat Ratownika Żywności.
Szkoła Podstawowa nr 3 w Kole, w ubiegłym roku szkolnym, brała udział w konkursie „Extra Szkolna Stołówka z Delmą Extra”. Konkurs trwał od stycznia do końca maja, a główną nagrodą był remont szkolnej stołówki. – Uczniowie, nauczyciele, pracownicy oraz mieszkańcy miasta oddawali głosy na naszą szkołę. Dzielnie walczyliśmy, ale niestety, brakło odrobiny szczęścia. Nie zdobyliśmy pierwszego miejsca, ale wygraliśmy nagrodę drugiego stopnia w postaci warsztatów edukacyjnych – poinformowała, kierownik świetlicy, Małgorzata Kotleszka, dziękując wszystkim, którzy oddali głosy na SP nr 3.
W warsztatach, które wczoraj miały miejsce w kolskiej „trójce”, wzięli udział uczniowie klas czwartych. Zajęcia poprowadził Hubert Pściuk, reprezentujący Bank Żywności w Poznaniu, który zajął się realizacją projektu „Extra Szkolna Stołówka z Delmą Extra” w Wielkopolsce. – Przyjechałem do SP nr 3 w Kole, by promować działania, jakimi zajmuje się Bank Żywności. Są to przedsięwzięcia związane z niemarnowaniem żywności, bo taka właśnie jest misja Banków Żywności. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że aż 1/3 żywności w naszym kraju jest wyrzucana. I dziś specjalnie dla szkoły w Kole, która brała udział w projekcie „Extra Szkolna Stołówka z Delmą Extra”, przeprowadzam warsztaty, które przybrały formę gry edukacyjnej związanej z omawianym tematem. Dzieci pracowały w grupach nad pięcioma zadaniami, które dla nich przygotowaliśmy. Każde niosło ze sobą treść edukacyjną związaną m.in. ze sposobami przechowywania żywności, właściwym planowaniem zakupów czy zadaniami Banku Żywności – powiedział Hubert Pściuk, edukator żywieniowy i dietetyk.