Rozpoczynają się żniwa. Strażacy przypominają i apelują o zachowanie zasad bezpieczeństwa!

0
165
W związku ze zbliżającymi się żniwami, Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Kole pragnie przypomnieć wszystkim osobom wykonującym prace polowe o kilku najważniejszych zasadach, których należy przestrzegać, aby zadbać o własne bezpieczeństwo.
Oto one:
1. Należy zadbać o sprawność techniczną maszyn i urządzeń pracujących podczas żniw. Maszyny pracujące po kilka godzin w upale przegrzewają się i dochodzi do pożaru.
2. Podczas wykonywanych prac polowych należy zabezpieczyć się w podręczny sprzęt gaśniczy. Dobrze jest, oprócz popularnych gaśnic, dodatkowo zabezpieczyć się ciągnikami z pługami do oborywania miejsca pożaru oraz beczkowozami z wodą.
3. Ze szczególną rozwagą należy używać otwartego ognia. Palenie tytoniu jest dozwolone jedynie w miejscach pozbawianych materiałów palnych.
4. W czasie naprawy maszyn przy użyciu spawarek i palników należy dodatkowo takie miejsce zabezpieczyć i dozorować jeszcze kilka godzin po zakończeniu naprawy.
5. Podczas obsługi, a także naprawy maszyn i urządzeń, palenie tytoniu jest zabronione. Przy ustawianiu stert, stogów i brogów należy zachować co najmniej następujące odległości:
od budynków wykonanych z materiałów palnych – 30 m,
od budynków wykonanych z materiałów niepalnych i o pokryciu co najmniej trudno zapalnym – 20 m,
od dróg publicznych i torów kolejowych – 30 m,
od dróg wewnętrznych i od granicy działki – 10 m,
od urządzeń i przewodów linii elektrycznych wysokiego napięcia – 30 m,
od lasów i terenów zalesionych – 100 m.
6. Wielkość strefy pożarowej sterty stogu lub brogu z palnymi produktami roślinnymi nie powinna przekraczać powierzchni 1000 m2 lub kubatury 5.000 m3. Odległość między stertami, stogami i brogami, stanowiącymi odrębne strefy pożarowe – 30 m. Wokół stert, stogów i brogów należy wykonać i utrzymać powierzchnię o szerokości co najmniej 2 m, w odległości 3 m od ich obrysu, pozbawioną materiałów palnych. Produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalenie.
7. W przypadku konieczności składowania produktów niedosuszonych należy okresowo sprawdzać ich temperaturę. Wypalanie słomy i pozostałości roślinnych na polach jest zabronione.
źródło: KP PSP w Kole, st. kpt. Marek Guzowski, na podstawie Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r., w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów, zdjęcie; KP PSP w Kole