Ireneusz Niewiarowski o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności

0
132
kolo

W życie weszła ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Ustawa nakłada na duże sklepy, na razie powyżej 400 metrów kwadratowych, obowiązek przekazywania niesprzedanych, ale dobrych jakościowo artykułów spożywczych organizacjom charytatywnym. W naszym regionie będzie to Bank Żywności. – Mamy swój udział w tym sukcesie. Jako bank, jako federacja, i ja osobiście, uczestnicząc w posiedzeniach komisji i w Sejmie. To bardzo ważna, trzecia ustawa. Pierwsza zwalniała z VAT-u za przekazywaną żywność, druga zdjęła VAT z dystrybucji żywności. Dzięki tamtym ustawom uratowaliśmy 12 tysięcy ton żywności. Ta ustawa uratuje 90 tysięcy ton żywności rocznie podkreślił prezes banku. – W Kole akcja obejmie ponad 10 sklepów. Aby wszystko przebiegło sprawnie potrzebujemy partnerstwa lokalnego.

Ustawa zobowiązuje sklepy do przekazywania żywności. Każda placówka ma obowiązek podpisać umowę z organizacją zajmującą się dystrybucją żywności. W Koninie będzie to Bank Żywności. Oprócz tego ustawa nakłada obowiązki dotyczące edukacji. – Edukacją dotyczącą marnowania żywności zajmujemy się od kilku lat. Uczymy właściwego gotowania, wykorzystania produktów. Prowadzimy warsztaty w tym zakresie. Do tej pory przeprowadziliśmy 539 warsztatów, w których udział wzięło ponad 9 tysięcy naszych podopiecznych. Kolejne ruszają w styczniu – poinformowała Joanna Piekarczyk, dyrektor banku.

Bank prowadzi edukację również wśród dzieci i młodzieży, organizuje spotkania m.in. w sadach, gdzie podaje zdrowy posiłek i przeprowadza konkursy plastyczne. Od kilku lat organizuje również marsze przeciwko marnowaniu żywności. W tym roku w ramach Światowego Dnia Żywności organizuje zbiórkę żywności, warsztaty i otwarte drzwi.

Aby wszystko przebiegało sprawnie potrzebne jest lokalne partnerstwo. – Musimy tę żywność odebrać, a potem przekazać osobom potrzebującym. Dlatego, aby wszystko przebiegało sprawnie, potrzebujemy partnerów w kilkudziesięciu gminach. Dlatego proszę organizacje pozarządowe lub inne podmioty, by już kontaktowały się z Bankiem Żywności w Koninie. To bardzo usprawni naszą pracę i pomoże we właściwej dystrybucji żywności – zaapelował Ireneusz Niewiarowski.

Marnowanie żywności ma nie tylko aspekt moralny, ale również dotyczący zanieczyszczenia środowiska. Aby wyprodukować 1 kg wołowiny potrzebne jest od 5 do 10 tysięcy litrów wody.

Do tej pory Bank Żywności w Koninie rozprowadził w powiecie kolskim 4 tysiące ton żywności wartej ponad 12 mln złotych.

źródło i zdjęcia: Biuro prezesa Ireneusza Niewiarowskiego